miercuri, 31 octombrie 2012 0 comentarii

Alternativa - Ansamblul de muzică tradiţională românească "JUNII"

"Mereu ne-ntoarcem înspre frumuseţe
  Să ne-adăpăm seninul sufletesc
  Cu tinereţea fără bătrâneţe
  A cântecului nostru românesc.

  Şi ascultăm smeriţi ca-n rugăciune
  O doină, o baladă, un colind
  Simţim atunci când dorul ne apasă
  C-am fost şi suntem din acest pământ.

  Şi iar ne-ntoarcem înspre frumuseţe
  Să umplem sufletul cu har ceresc
  Cu tinereţea fără bătrâneţe
  A cântecului nostru românesc."

 

 

 

 

 

 

 

 

Argument




  Făcând un tur de orizont al stării de fapt a culturii româneşti la modul în care există şi se manifestă în prezent ne lovim de o oarecare dificultate în a o focaliza, identifica şi defini la modul general valabil. Ştim cu toţii că „O naţiune nu înfruntă eternitatea nici prin politicienii ei, nici prin armata ei, nici prin ţăranii sau  proletarii ei - ci numai prin ce se gândeşte, se descoperă şi se creează între hotarele ei” (Eliade), dar ce anume se creează în momentul de faţă românesc între hotarele României ? Şi dacă se creează, care este nivelul de acces la aceste „creaţii” şi cine sunt cei ce se identifică cu ele ? Iată câteva întrebări paradigmatice ce se ridică la orizontul ontologicului românesc. Întrebări, ale căror răspunsuri mă îndeamnă uneori să mă simt minoritar în propria ţară, atunci când mă exprim româneşte.

Încercând să mergem chiar mai departe de atât, la sintagma des vehiculată în urma „globalizării”, respectiv europenizării, şi anume identitate culturală observăm că argumentele se dizolvă din ce în ce mai mult şi mai repede. Şi totuşi, unde ne situăm atunci când ne raportăm la cultură ?! Din moment ce aceasta nu mai reuşeşte decât în anumite zone şi circumstanţe să răzbată în conştiinţa românilor, prin desişul de diversităţi de tot felul ale căror unică normă axiologică este noutatea, suntem nevoiţi să scoatem cultura în afara factorilor al căror produs este … sau invers ? Dar este posibil aşa ceva ?!

Iată-ne ajunşi în miezul problemei.

Conform definiţiei date de UNESCO cultura reprezintă „o serie de caracteristici distincte ale unei societăţi sau grup social, în termeni spirituali, materiali, intelectuali sau emoţionali”. Cum se relevă asta în societatea românească ? cu siguranţă neunitar. Adică există la bază un strat de cultură solid cu rădăcini adânci în cultura/societatea tradiţională şi un strat la suprafaţă multi, hiper, super recent, post-modern şi care se înnoieşte şi înmulţeşte în continuu având impresia că evoluează. Imaginea acestui strat „superior” a fost relevată de acum un secol chiar de Caragiale prin personajul său Pristanda, nume derivat din jocul moldovenesc în care se bate pasul într-o parte şi într-alta, fără să pleci în nici o direcţie.

Iată-ne deci, manifestându-ne cu mândrie multiculturalitatea după care am tânjit când am vrut să devenim europeni. Unitate în diversitate ?! cum se defineşte aceasta şi la care niveluri se aplică cele două concepte ?! oare nu cumva una o va înghiţi pe cealaltă ?
Să revenim la cele două straturi ale culturii româneşti aşa cum există ele şi se manifestă în prezent: una tradiţională şi cealaltă modernă … post-modernă. Dacă de-a lungul istoriei omenirii fiecare epocă sau generaţie care şi-a luat atributele de „modern”, de „nou” s-a bazat pe ceea ce exista deja şi când spun bazat înţelegem aşezat, fundamentat, de această dată între cele două tipuri de cultură nu mai există această relaţie, ci doar un soi de purgatoriu între două emisfere ale unei lumi întoarse cu susu-n jos: una jos bine reglementată şi fundamentată, cosmicizată, atemporală, rafinată şi şlefuită de toate imperfecţiunile şi impurităţile şi una sus care te absoarbe din momentul în care ai făcut ochi, o lume a imaginii, a lipsei de norme, a legilor făcute pentru a fi încălcate, cosmetizată, a timpului de ultimă oră, haotică şi supusă bunului plac. Tradiţia fără modernitate este o fundătură; modernitatea fără tradiţie este însă o iremediabilă şi totală nebunie ! spunea George Edward Bateman Saintsbury.
Evident această stare a lucrurilor nu a apărut după anii 90 cum cred unii. După anii 90 de fapt, au apărut roadele acestei stări prin eliminarea oricărui fel de cenzură, întrucât tentaţia de copiere a vestului în detrimentul dezvoltării originale este mult mai veche şi a fost consemnată, semnalată, şi soluţionată de peste 150 ani.

Ascultând reacţiile înaintaşilor noştri: Kogălniceanu, Brăiloiu, Vasile Voiculescu ş.a., vom observa cu stupoare că a trecut peste un veac şi jumătate fără ca lucrurile să se amelioreze în vreun fel.
Prima reacţie asupra acestei stări ale culturii româneşti o regăsim încă din anii 1840,  moment de apariţie la Iaşi a revistei Dacia Literară (30 ianuarie) şi care de pe atunci pe linei de literatură îşi propunea:
1.      Combaterea imitației scriitorilor străini și a traducerilor mediocre
2.      Crearea unei literaturi de specific național; făurirea  unei literaturi autohtone, inspirate din istorie, natură și folclor. Preluată din estetica romantică europeană.
3.      Lupta pentru unitatea limbii
4.      Dezvoltarea spiritului critic: sperând ca prin impunerea acestor reguli să creeze un sistem de valori pentru publicul român, M. Kogălniceanu introduce și conceptul de critică obiectivă, subliniind că analiza critică se va face numai asupra operei: „Critica noastră va fi nepărtinitoare. Vom critica cartea, iar nu persoana.”

Care este situaţia actuală după 150 de ani, pornind de la aceste deziderate ?!
1.      Şi acum îi imităm pe străini şi o facem de aşa manieră că pe ici pe acolo îi chiar şi depăşim
2.      Specific naţional ? întrucât vestul este cel care dă tonul şi direcţia, devenit un soi de axis mundi şi noi suntem „în curs de dezvoltare” la ce avem nevoie de specific naţional ?! folclorul ? este o chestie depăşită; natura ? nu mai este impresionantă – eventual cea exotică; iar istoria … este o minciună.
3.      Unitatea limbii ?! Păi în condiţiile în care la grădiniţă învăţăm engleza şi franceza, poate chiar şi germana, iar din clasa întâi facem cunoştinţă cu civilizaţia prin windows, învăţăm să scriem pe messenger, îi punem întrebări lui google şi ne facem cunoscuţi, respectiv legăm prietenii pe facebook … despre care limbă este vorba ? staţi să dau un search !
4.      Critica ? păi ce face toată ziua mass-media şi jurnalismul nostru ?! Haz de necaz. Au trecut aproape 20 ani de când nu am mai văzut un critic muzical la televizor – şi eu sunt absolvent de muzicologie ! Ce să mai spun de alt fel de critici … în fond am ajuns ca politica să fie mai importantă decât orice altceva, iar oamenii politici mai importanţi decât gânditorii, filosofii artiştii etc.

 O altă reacţie pe care nu o putem omite a apărut în revista Muzica, la Bucureşti la 80 de ani fără 20 de zile de la apariţia Daciei Literare de la Iaşi, adică pe 10 ianuarie 1920 cu referire la starea muzicii de atunci, evident şi la tendinţele semnalate.
Ar trebui să lămurim mai întâi înţelesul termenului „gen superior” spunea Constantin Brăiloiu în articolul intitulat „Muzica românească”. Mărturisesc că eu unul nu pot admite existenţa unor genuri muzicale inferioare şi a altora superioare.
Există însă, fără îndoială, un gen muzical savant, spre deosebire de genul popular,  şi deci întrebarea ce preocupă revista Muzica îmi pare că este de a şti dacă cântecele şi jocurile noastre „naţionale” pot da naştere unei muzici savante. Şi pentru ce să nu se poată ?! Folclorul rusesc, folclorul nordic, folclorul unguresc n-au determinat oare ivirea unor şcoli naţionale ?!  de ce nu s-ar putea petrece lucrurile astfel şi la noi ?
S-a obiectat că melodiile noastre populare se împacă anevoie cu aşa-zisul stil simfonic. E drept. Însă nu văd ce concluzie s-ar putea trage de aici, afară poate decât aceea că muzica noastră nu va fi simfonică. Parc-am fi numaidecât constrânşi să scriem simfonii şi sonate. Oare nu s-au scris destule ?! şi apoi, nu s-ar putea presupune că forma simfonică, născută dintr-un spirit străin nouă şi nepotrivită temperamentului nostru, ar trebui înlăturată cu desăvârşire din cercul preocupărilor noastre şi că în loc de a ne închina cu servilitate în faţa occidentului, mai bine am face să căutăm adevărata expresie a sufletului nostru ?!
În ce mă priveşte continuă Constantin Brăiloiu, persist a crede că acea formă în care va lua fiinţă „genul muzical superior” român nu va avea nimic comun cu disciplina simfonică germană. Dar nici aiurea nu există vreo altă formă  ce am putea-o împrumuta fără să n-o asimilăm, potrivit materialului melodic pe care ni-l înfăţişează folclorul nostru. Totuşi numai studiul autorilor moderni ruseşti şi franţuzeşti ar putea să ne călăuzească pe drumul ce-l căutăm.
Cât despre muzica noastră populară, în ea însăşi, s-a spus cu drept că aproape a rămas necunoscută; şi într-adevăr, cercetările ştiinţifice ce s-au făcut asupra ei sunt rare şi incomplete.  S-a mai spus că nu poate fi reprezentativă pentru poporul românesc fiind prea covârşită de influenţe străine (ruseşti, turceşti, ungureşti etc.). Părerea mea personală e că viitoarea şcoală română nu se va inspira (şi nici nu trebuie să se inspire) din lucrări documentare ce îşi au locul în bibliotecile instituţiilor didactice, ci din materialul viu ce se găseşte pretutindeni. Este aceasta sau nu un amalgam de elemente eterogene ? poate că da. Spiritul românesc însă a izbutit să-l personalizeze, dându-i un caracter puternic de originalitate.
Încrederea mea în viitorul „genului muzical superior” românesc despre care vorbeşte revista Muzica rămâne deci neclintită[1].
Asta în condiţiile în care la acea vreme la nivelul muzicii culte, respectiv „superioare” George Enescu se afla în floarea perioadei sale de creaţie  (Poema română, cele două Rapsodii române, 2 suite pentru orchestră şi 3 simfonii, 2 cvartete, octetul şi dixtuorul fiind deja compuse). Cât priveşte muzica tradiţională, care pe atunci se numea pe drept cuvânt populară, la acea vreme Béla Bartόk culesese deja cca. 3500 melodii populare româneşti din Bihor, Maramureş, Hunedoara, fostele judeţe bănăţene Timiş şi Torontal, Arad, Alba, Cluj, Mureş, Satu Mare, Someş şi Turda. De asemenea la 1914 Béla Bartόk scria despre muzica populară românească din Bihor că „este cea mai minunată muzică populară de pe întreg teritoriul Ungariei, care luată chiar şi în chip absolut este atât de fermecătoare încât ar putea-o admira toţi oamenii de muzică ai Europei”[2]
Mai mult decât atât, în 1923, Vasile Voiculescu publica în revista Lamura un articol care este atât de valabil astăzi încât nu pot să nu-l citez: „Noi suntem acum asemenea copiilor din poveste duşi cu amăgeli de mama lor vitregă în pădure şi lăsaţi acolo ca să se rătăcească. Atâta vreme cât şi-au umplut traistele lor cu cenuşă din vechea vatră părintească, cu care au presărat drumurile, au putut să se întoarcă teferi la căminul lor. Ceea ce pentru copiii din poveste a fost cenuşa caldă din vatra părintească, pe dâra căreia veneau când voiau acasă să-şi ia suflet şi puteri, pentru noi sunt bătrânele tradiţii, cântecele şi jocurile, datinile, arta populară, uneltele noastre străvechi.”
Ce s-a întâmplat de atunci cu cultura românească şi cu valorile pe care le descopereau cercetătorii şi marii oameni de cultură ai acelor vremuri ?! s-au modernizat ! cum ? deschizând porţile occidentului şi multiculturalităţii promovate de acesta, precum in illo tempore cutia Pandorei. Rezultatul ? o societate aculturală compusă dintr-o mână de elite nebăgate în seamă, o masă urbană predominantă, de şcoliţi care se cred culţi şi cealaltă masă de la simptomatic numita ŢARĂ pe care îi numim analfabeţi dar în a căror cultură îşi caută elitele şi noi, rădăcinile şi se străduiesc de aproape un secol să le pătrundă tainele.
Quo vadis cultura ? Constantin Brăiloiu semnala acum mai bine de o jumătate de secol că „arta unei civilizaţii agonizante nu mai apare la lumina zilei: în faţa valului de aluviuni ea se retrage pas cu pas şi sfârşeşte prin a se ascunde în adăposturi rare, unde aşteaptă să fie cândva descoperită”[3] şi oare unde se află acel cândva ?! sau mai bine spus, ce alt rău ar mai trebui să se întâmple ca să ne dăm seama că suntem martori la dispariţia unei culturi milenare şi singurul lucru pe care îl facem este să o constatăm, dând vina pe alţii. Şi pentru ce o lăsăm să moară ? ce câştigăm în schimb ? câteva generaţii de tineri care sunt admişi să facă studii superioare pentru a învăţa să scrie şi să citească ? care nu ştiu să recite din memorie o poezie întreagă, sau să desfacă o metaforă ? care … acei foarte puţini studenţi meritorii ai academiilor de muzică - compozitori, dirijori, muzicologi, învaţă să compună, să analizeze să interpreteze în orice gen şi stil al muzicii germane, dar habar nu au ce este colinda ?   ca să nu mai spunem de alte genuri.
Şi totuşi putem învinui generaţiile „post-decembriste” de starea actuală a culturii naţionale ? putem da vina pe … Europa ? sau pe guvernele pe care noi le-am ales să ne conducă ?! nu cred. Ce vină au ei că oamenii de cultură, intelectualii nu au găsit soluţia de a fructifica acea libertate câştigată, sau că nu au găsit sau creat măcar în următorii zece ani o nouă ideologie care să pună în slujba dezvoltării reale şi durabile a culturii naţionale noile descoperiri din domeniul tehnologiei ? dar poate că acesta este preţul libertăţii: 20 de ani de decădere a culturii. Totuşi cred că e îndeajuns. Cred că a sosit ceasul ca intelectualitatea românească să înceapă să preia frâiele culturii. Poate că a venit în sfârşit momentul cum spune Patapievici de zece ani încoace ca „modernitatea să fie chemată la propria ei judecată de apoi – şi să fie somată să ne redea Invizibilul: pe el nouă şi pe noi lui”. „Până acum modernitatea a fost folosită pentru a ne convinge că Invizibilul nu există şi că a fi cu adevărat modern înseamnă a fi doar vizibil, doar corp, doar materie.”
„Când se închină bigot la minunile modernităţii, cum ne îndeamnă zelatorii ei şi delatorii tradiţiei, în sufletele noastre ignorante se tânguiesc de o manieră sfâşietoare toate bogăţiile pe care le-am pierdut înlăuntru atunci când trupurile noastre au progresat în afară.
Câţi moderni satisfăcuţi de propria lor modernitate, câţi oameni novisimi, orbiţi de patima de a fi cât mai recenţi, câţi oameni care mobilizează puterea unui tigru şi viclenia unui şarpe în perspectiva de înţelegere a unei efemeride, câţi oameni dintre noi, oameni recenţi ai unei lumi din ce în ce mai recente, mai posedă discernământul de a pricepe că orice progres din domeniul vizibilului se face pe seama unor amputări în domeniul invizibilului ?”
Să alungăm ţapul ispăşitor şi să încheiem odată această perioadă de lupte între cele două tabere şi dezmăţul – exces al lipsei celor nevăzute - în care ne-am delăsat la nivel de cultură aşa cum obişnuiau să facă societăţile tradiţionale în ritualurile de regenerare ale Anului Nou. Pentru a putea începe recrearea culturii aveam evident nevoie de preexistenţa haosului. Pe semne începuturile acestei Creaţii au şi început întrucât în anul 2002 prof.univ.dr a publicat 2 volume Colinde româneşti – conţinând peste 1500 colinde din zonele Alba, Mureşul Superior şi Hunedoara – care au primit premiul Academiei Române „Ciprian Porumbescu”pentru muzicologie. Mai mult decât atât, tot sub coordonarea prof.univ.dr. Ioan Bocşa, ca urmare a unei cercetări de 6 ani desfăşurate în judeţul Sălaj -  la care am participat şi eu prin munca de „laborator” – şi care a însemnat culegerea a peste 1500 de producţii muzicale folclorice din peste 160 de localităţi, în anul 2009 au apărut la Editura MediaMusica cele două volume Muzică vocală tradiţională din Sălaj. Sunt paşi mărunţi dar importanţi; sunt chiar modele demne de urmat. Să nu uităm că generaţiile tinere întotdeauna au avut nevoie de modele dar să avem grijă ca aceste modele să le fie la îndemână, poate chiar pe prima pagină, nu aruncate în fundul raftului cu antichităţi.
Dacă în fiecare judeţ s-ar culege 1500 de melodii asta ar însemna ca în maxim 15 ani să avem întregul tezaur al folclorului muzical salvat odată pentru totdeauna !  Ce ne opreşte – în afară de noi înşine … ?! Să nu uităm că spre deosebire de Béla Bartόk, Brăiloiu şi toţi marii culegători de folclor românesc, acum beneficiem de mijloace moderne mult mai comode şi mai eficiente atât în ceea ce priveşte deplasarea cât şi înregistrarea, arhivarea, transcrierea, analiza, publicarea şi valorificarea materialelor. Oare ce ne mai lipseşte acum în al doilea deceniu al mileniului III ? Să fie vorba de acel dram de iubire la care se referea Nicolae Iorga când spunea că  „fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi şi trebuie şi un dram de iubire ca s-o înţelegi” ?
Dacă tradiţia fără modernitate este o fundătură, iar modernitatea fără tradiţie este însă o iremediabilă şi totală nebunie, după cum spunea George Edward Bateman Saintsbury, oare cum ar fi să punem la lucru vârfurile modernităţii – tehnologia – în vederea consolidării şi dezvoltării tradiţiei ?! (cu alte cuvinte să utilizăm formele post-moderne pentru a pune cât mai eficient în lumină fondul culturii tradiţionale)
Măcar din respect faţă de valorile culturii tradiţionale pentru ocrotirea cărora strămoşii noştri au luptat şi dacă a fost nevoie şi-au dat viaţa fără să privească înapoi ci gândindu-se la cei ce vor veni. Respect care consider că ar merita să fie purtat de către fiecare om ce face parte din acest minunat popor român. Evident, că respectul acela adevărat, curat, are ca fundament cunoaşterea, întrucât nu poţi purta respect pentru ceva ce nu cunoşti şi cred, că asemenea adolescenţilor de azi, acesta este lucrul fundamental care ne lipseşte şi într-un final cauza stării actuale a naţiunii – cunoaşterea de sine. Şi mă întreb ce altă cale mai bună ar putea fi spre cunoaşterea de sine decât începând cu cunoaşterea moştenirii culturale tradiţionale milenare pe care vrând nevrând o porţi cu tine ?! Până la urmă şi tinerii din Decembrie `89 pentru asta s-au jertfit, pentru libertatea de a fi, de a fi ROMÂNI.
Consider că se impune o reorientare a interesului pe care îl manifestă societatea cu privire la cultură şi îndreptat înspre cea tradiţională pentru că, în primul rând, ea este cea care ne defineşte ca popor, ca naţiune, cea faţă de care ne raportăm atunci când vine vorba de identitate naţională. Aş fi vrut să pot spune „cea cu care ne identificăm”, dar din păcate nu pot extinde acest sentiment asupra tuturor românilor. Dar iată rezultatul avatarurilor modernităţii: am câştigat facilitatea (tehnologia) cu preţul pierderii esenţialului (sacralităţii) ajungând în ceea ce se poate numi criza postmodernităţii – similară crizei romantice. „Orice criză existenţială pune în acelaşi timp, din nou, problema realităţii lumii şi a prezenţei omului în lume. Criza este în cele din urmă „religioasă”, pentru că la nivelurile arhaice de cultură existenţa se confundă cu sacrul.” Dar întrucât trecutul nu este decât prefigurarea viitorului, nici un eveniment ne fiind ireversibil şi nici o transformare definitivă, recuperarea sacralităţii devine imperios necesară. Asta pentru că „doar sacrul acţionează în mod eficace, creează şi face ca lucrurile să dureze” (Mircea Eliade)
În al doilea rând şi poate cel mai important, prin caracterul pragmatic al său, acţiunea este imperios necesară întrucât în majoritatea judeţelor / zonelor etnografice populaţia care este purtătoare activă a acestei culturi are o vârstă înaintată şi se găseşte în zone din ce în ce mai retrase şi mai greu accesibile. Pe lângă aceasta mai trebuie semnalat faptul că modalitatea specifică de transmitere a acestei culturi a avut foarte mult de suferit în ultimii 20 de ani, din diverse cauze. Observăm astfel, că urmaşii direcţi ai purtătorilor valorilor culturii tradiţionale nu au mai preluat, sau au făcut-o doar parţial, această moştenire. Ca urmare a acestui fapt, asistăm în ultimii ani la o diluare din ce în ce mai accelerată a practicilor legate de sărbătorile de peste an şi de „pragurile” trecerii omului prin viaţă – această stare de fapt având un efect imediat asupra populaţiei în general şi a tinerilor în special. Legat de aceste evenimente semnalăm manifestarea nevoii, exprimate pe diverse căi, de a „marca” aceste evenimente aşa cum „se cuvine”, dar lipsa exerciţiului sau a unor îndrumători îi pune în încurcătură.
Dacă în urmă cu mai bine de o jumătate de secol bătrânii satelor şi-au trimis proprii copii la oraş pentru a sprijini dezvoltarea comunităţilor urbane, cred că a venit vremea să îi răsplătim, să ne întoarcem interesele şi asupra lor - indiferent că am reuşit să creăm o societate mai bună sau nu - şi să îi înfruptăm şi pe ei din roadele cele bune pe care le-am dobândit.
Studiind Strategia Ministerului Culturii pe 2007-2013 vom afla că:
„Activităţile şi acţiunile strategiei sunt în beneficiul patrimoniului cultural şi constituie factor de sensibilizare a publicului şi de educaţie culturală a tineretului. Şansa obţinerii acestui deziderat nu este alta decât promovarea unui program conjugat de percepere a valorilor patrimoniului cultural naţional din România, care să adreseze publicului valori ale patrimoniului cultural naţional din categoria patrimoniului cultural imaterial.
Implementarea prezentei strategii poate avea efecte economice şi sociale pe termen scurt, dar
mai ales pe termen lung prin educarea şi formarea cultului pentru valorile culturale reale ale
patrimoniului cultural.

Principiile Strategiei pornesc de la drepturile culturale de bază, principii fundamentale la
nivelul Uniunii Europene şi care sunt în acelaşi timp drepturi individuale şi drepturi colective:
-  dreptul de acces la viaţa culturală
-  dreptul de participare la viaţa culturală

Diferite instrumente politice şi juridice adoptate în cadrul organizaţiilor interguvernamentale
au permis conturarea teoretică a sferei de cuprindere a drepturilor culturale care, în afara celor
două drepturi de bază sus-menţionate, ar trebui să cuprindă:
-  dreptul la respectul identităţii culturale
-  dreptul fiecărei persoane de a se identifica cu o comunitate culturală
-  dreptul de acces la patrimoniul cultural
-  dreptul la protecţia activităţilor creatoare
-  dreptul la protecţia proprietăţii intelectuale
-  dreptul la educaţie, inclusiv la educaţia artistică şi la educarea pentru artă
-  dreptul de a desfăşura în mod liber activităţi culturale, inclusiv dreptul la
mobilitate a creatorilor şi artiştilor şi a creaţiilor lor

Cheltuielile de investiţie în resursele patrimoniale (inclusiv pentru personalul aferent) ar trebui să crească pentru a satisface nevoile financiare ale sectorului patrimonial cultural prin evidenţierea în studii sau alte tipuri de informări privind importanţa sectorului şi efectele sale benefice asupra altor sectoare economice, precum turismul sau contribuţia sa la bunăstarea socială şi educaţională.

Protejarea patrimoniului cultural impune cercetarea, studierea, interpretarea şi prezentarea acestuia, astfel încât să se găsească formula optimă de apreciere a sa şi de recunoaştere a aportului adus la nivel incluziunii sociale şi al creşterii economice.
Pentru ca patrimoniul cultural să devină o bază a acţiunilor prezentate este nevoie ca el să fie îngrijit, documentat, protejat, conservat şi făcut accesibil, la nivel fizic şi intelectual. De aceea, se impun măsuri de prevenire şi punerea în aplicare a unor măsuri împotriva deteriorării patrimoniului cultural.

Apare evident faptul că drepturile culturale recunosc şi protejează nu numai identitatea culturală, ci şi diversitatea culturală şi, în acelaşi timp, recunosc legătura indisolubilă a acestora cu dezvoltarea economică şi socială.
Drepturile culturale sunt nu numai drepturi fundamentale de sine stătătoare, ci şi parte indivizibilă a drepturilor civile, politice, sociale şi economice. Din această perspectivă, pe plan internaţional, au fost formulate o serie de principii, care trebuie să se regăsească în politicile culturale ale fiecărei ţări:
Fiecare are dreptul să-şi satisfacă drepturile culturale
Satisfacerea drepturilor culturale este indispensabilă demnităţii şi dezvoltării persoanei
Fiecare individ are dreptul de a participa la viaţa culturală a comunităţii
Recunoaşterea şi protejarea diversităţii culturale şi lingvistice este o obligaţie a fiecărui stat
Astfel, statul, prin intermediul strategiilor culturale, al politicilor sale publice, are obligaţia de a recunoaşte, proteja şi promova drepturile culturale şi de a asigura condiţiile pentru ca fiecare persoană să-şi poată exercita liber şi nestânjenit aceste drepturi.

Principii fundamentale ale Strategiei:
a. Participarea cetăţenilor:
- patrimoniul cultural este indispensabil pentru o viaţă echilibrată şi completă;
- orice cetăţean român şi vizitator al României are acces la patrimoniul cultural naţional, dar şi datoria de a proteja patrimoniul cultural şi dreptul de a beneficia de el prin învăţare şi recreere;
- fiecare generaţie are datoria de a proteja acest patrimoniu şi de a-l face accesibil pentru generaţiile viitoare şi pentru întreaga omenire, ca bun universal.
b. Îmbunătăţirea administraţiei în sectorul Patrimoniului Cultural
Ministerul Culturii şi Cultelor, precum şi alte autorităţi centrale avizate au datoria menţinerii instituţiilor administrative cu scopul asigurării că patrimoniul este protejat, administrat, conservat şi accesibil, în cea mai potrivită manieră cu putinţă.
Aceste instituţii ar trebui să garanteze:
- reducerea birocraţiei în domeniul administraţiei privind documentele patrimoniului cultural;
- urmărirea şi adaptarea cadrului legislativ la nevoile reale şi actuale, inclusiv la normele internaţionale din domeniu;
- supravegherea şi monitorizarea acţiunilor din domeniu.
Ministerul Culturii şi Cultelor, prin instituţiile abilitate, va trebui să se asigure dacă protecţia, promovarea şi accesibilitatea patrimoniului cultural reprezintă o prioritate în ceea ce priveşte deciderea politicilor publice din toate domeniile de activitate din România.
Nevoia de investiţie în întărirea capacităţii administrative în sectorul patrimonial trebuie susţinută. Cheltuielile de investiţie în resursele patrimoniale (inclusiv pentru personalul aferent) ar trebui să crească pentru a satisface nevoile financiare ale sectorului patrimonial cultural prin evidenţierea în studii sau alte tipuri de informări privind importanţa sectorului şi efectele sale benefice asupra altor sectoare economice, precum turismul sau contribuţia sa la bunăstarea socială şi educaţională.
c. Dezvoltarea resurselor culturale
Protejarea patrimoniului cultural impune cercetarea, studierea, interpretarea şi prezentarea acestuia, astfel încât să se găsească formula optimă de apreciere a sa şi de recunoaştere a aportului adus la nivel incluziunii sociale şi al creşterii economice.
Pentru ca patrimoniul cultural să devină o bază a acţiunilor prezentate este nevoie ca el să fie îngrijit, documentat, protejat, conservat şi făcut accesibil, la nivel fizic şi intelectual. De aceea, se impun măsuri de prevenire şi punerea în aplicare a unor măsuri împotriva deteriorării patrimoniului cultural.
d. Folosirea durabilă a resurselor patrimoniului
Proprietatea şi folosirea resurselor patrimoniului cultural trebuie făcută într-o manieră durabilă şi aplicând principii ale conservării integrate, prin:
- corelarea activităţilor culturale (sau privind patrimoniul cultural) între diferiţii actori implicaţi, precum cei guvernamentali, reprezentanţii sectorului privat şi de voluntariat;
- luarea în considerare a factorului social al comunităţilor existente şi a economiei care le poate susţine în timp pentru proiectele ce implică iniţiative în domeniul patrimoniului cultural;
- promovarea şi aducerea la cunoştinţă a importanţei bogăţiei patrimoniului cultural şi responsabilitatea fiecăruia de a participa la protejarea sau utilizarea controlată a bunurilor patrimoniului cultural;
- promovarea unor politici fiscale şi financiare în beneficiul patrimoniului cultural.




Aşadar, după cum putem observa, avem idei, planuri, avem modele şi totuşi … Şi totuşi „primăvara culturii româneşti” întârzie să apară. Şi nu va apărea până când cultura tradiţională nu-şi va recăpăta popularitatea pierdută, sau până când nu va deveni din nou populară.

Rădăcinile (Cultura Tradiţională) nu sunt doar ale mele sau ale celor care le cunosc şi recunosc – sunt ale tuturor românilor. Şi este de datoria noastră, a celor care le (re)cunoaştem să le facem cunoscute şi celorlalţi, dar nu ca pe nişte lucruri de nepriceput pentru cei care nu au studii doctorale, ci ca pe nişte elemente fundamentale sine qua non ale existenţei în spaţiul cultural românesc.

Locuitorii satului românesc sunt analfabeţi, dar locuitorii oraşelor „europene” ale României au nevoie de facultăţi pentru a învăţa să cânte ca ei, să le cunoască principiile şi firescul de a fi român. Acest lucru mă face să mă simt stingher şi nu cred că strămoşii noştri pentru asta s-au luptat, au trăit şi au murit. Nu. Ei s-au trudit pentru ca noi să ducem mai departe produsul trudei lor, nu pentru a ne îndepărta de el !

„Dacă ai un bulgăre de aur şi nu ştie nimeni că-l ai, e ca şi cum nu-l ai.”

(Vorbă din popor)

Rădăcinile (Cultura Tradiţională) reprezintă unica realitate care ne leagă ca popor, iar nu graniţele teritoriale şi, din păcate, nici cei care ne conduc. Şi dacă tot am ajuns la politică, nu mă feresc să afirm că tocmai de aceea sunt politicienii înfruntaţi de oamenii pe care îi conduc, pentru că nu au avut şi nu au grijă de lucrurile cu adevărat importante pentru popor: educaţia (dreapta măsură, chibzuinţa, dreptatea şi înţelepciunea) şi sănătatea. (Nu s-a răsculat nimeni pentru că nu aveam autostradă!)
Această stare a lucrurilor a dus la răspândirea celor mai vrednice de osândă vicii în frunte cu „corupţia spirituală” – ne vindem identitatea (Cultură, Educaţie+Sănătate) pentru bani (Economie) uitând că dacă nu-ţi folosesc la a face ceva – bun – banii sunt păguboşi. „Bunurile, dacă ignoranţa le îndrumă, sunt rele mai mari decât opusul lor” (Platon)
Este evidentă lipsa acelei ştiinţe care în cultura tradiţională îmbina în aceeaşi măsură săvârşirea cu ştiinţa folosirii a ceea ce s-a săvârşit. Acum se crede că dacă vom avea bani şi toate lucrurile care ne lipsesc, atunci oamenii vor fi mai buni şi mai fericiţi, însă înţelepciunea arhaică ne spune că realitatea este alta: dacă oamenii vor fi mai buni, atunci îşi vor procura şi lucrurile care le lipsesc şi vor fi mai fericiţi.

În concluzie, se impune acţionarea în vederea popularizării în rândul tinerilor a culturii tradiţionale autentice, dacă vrem să creăm o societate mai bună.










Alternativa „JUNII”




Junii sunt tineri, sunt energici sunt puternici şi reprezintă speranţa bătrânilor. Aşadar e nevoie de crearea unui cadru care să-i adune laolaltă şi care să restabilească contactul cu rădăcinile. Se spune că „în faţa fenomenelor originare, dacă ele se arată descoperite simţurilor noastre, simţim ceva înrudit cu sfiala, mergând până la frică. Oamenii sensibili se salvează prin uimire” (Friedrich Cramer).

Când vorbim de sensibilitate ne gândim la frunze şi flori, dar până acolo avem nevoie de un trunchi viguros. Ori vigoarea trunchiului se trage din rădăcinile lui. Eu vreau să le dau vigoare trunchiului ajutându-i să-şi cunoască rădăcinile, să le aprecieze la justa lor valoare şi astfel să prindă curaj pentru ca într-un final, făcând o adnotare afirmaţiei lui Cramer, în faţa avalanşei modernităţii, să se poată salva prin uimire.

Se ştie că toate momentele importante ale trecerii prin viaţă ţăranul român le-a consemnat în cântec. Şi post-modernul urban întâmpină aceleaşi „praguri” însă şi-a pierdut eficienţa în „marcarea” lor. Urbanul nu mai cântă, ci cel mult joacă, sau ascultă cum cântă alţii – vestul.

În aceste condiţii vreau să creez un cadru în care tinerii din mediul urban şi nu numai să poată lua contact cu cultura tradiţională românească prin intermediul muzicii pornind de la următorul crez:

Legat adânc de tot ce-mi are glia

Pe-acest pământ de cremene şi vis

Îmi e mai drag un sat din România

Decât oricare Londră sau Paris



Nu dau o seară-n ţara mea domnească
Pe tot ce este-n alte ţări mai sfânt
Cum nu dau doina noastră românească
Pe nici un cântec care-i pe pământ

Pământule rodnic, pământule sfânt
Tu, care-mi eşti leagăn, cămin şi mormânt
Ridică spre focul aceloraşi stele
Credinţele tale, credinţele mele

Evlavie ţie pământule bun
În sânul tău doarme trecutul străbun
Păstrând pietre scumpe din vremile-acele
Comorile tale, comorile mele

Când gemi sub copite de cai frământat
De graniţi duşmane adânc sfâşiat
Se zbat în mânia furtunilor grele
Durerile tale, durerile mele

Învolbură-n mine viteze puteri
Iar când voi fi vrednic ţărâna să-mi ceri
Pe groapa-mi uitată să creşti viorele
Iubirile tale, iubirile mele

Din clopotul inimii stinse să-mi faci
Umbroase coroane de falnici copaci
Prin mândrele vârfuri să urci către stele
Nădejdile tale, nădejdile mele.
Cântecul Pământului de Ion Alexandru

De ce Junii ?

Pentru că ei sunt factorii de care depinde identitatea culturală românească, ei reprezintă viitorul comunităţii indiferent că sunt conştienţi de asta, că vor asta, că merită, sunt vrednici sau că îşi asumă acest aspect. E drept că nu există nici o disciplină în cadrul învăţământului de masă care să îi înveţe să fie … români, adică să gândească şi să se exprime româneşte. Şi mie îmi sună ciudat aceste expresii, dar din păcate realitatea aşa arată. Fireşte că lucrurile nu au stat dintotdeauna aşa. În satul românesc educaţia ştiinţifică şi cea moral-spirituală mergeau mână în mână, ba chiar prima era pusă în slujba celei de-a doua iar rezultatul era un om vrednic pe care comunitatea se putea baza într-un anumit domeniu. În schimb, în oraşul românesc „european” lucrurile stau puţin invers şi anume, educaţia ştiinţifică predomină în detrimentul celeilalte, plus că în ultima vreme tot mai mulţi tineri ţintesc spre niveluri tot mai înalte în ale educaţiei (ştiinţifice). Problema e că la şcoală nu te învaţă să fii om şi prin urmare nici să fii român, pentru că sistemul educaţional este orientat spre ceea ce se află în afară în detrimentul cunoaşterii „înlăuntrului”. Oare cum vom reuşi să fim europeni, dacă încă nu putem fi români ?
Prin formarea grupului „Junii” se urmăreşte formarea şi afirmarea tinerilor din mediul urban – şi nu numai – în viaţa socio-culturală, ca modele gândire şi comportament moral-spiritual în conformitate cu normele culturii tradiţionale, instituindu-se ca o replică a Cetei Junilor din satul românesc transilvănean.

Junii – instituţie cu rol de iniţiere şi formare socio-culturală cu prestigiu comunitar


Junii consacră cea mai diversificată paletă de roluri, criterii funcţionale şi un sistem complex de relaţii de rol. Astfel, din cadrul grupului omogen, în care toţi participanţii au un status comun, se desprind anumiţi reprezentanţi cu funcţii, purtători de roluri speciale, certificând amploarea şi bogăţia setului de obligaţii şi drepturi ale cetei, ca instituţie socială cu prestigiu comunitar.

Generalităţi

Odată cu lăsatul postului premergător sărbătorii de Crăciun, în satul românesc din Transilvania se adună Ceata Junilor – element de marcă, la nivel etnic, al poporului român. Junii sunt tineri necăsătoriţi care nu mai sunt consideraţi copii (deci au vârsta peste 14-16 ani) întrucât adunarea cetei presupune părăsirea casei părinteşti pe perioada sărbătorilor de iarnă.
Acest moment este cât se poate de optim întrucât ceremonialul – de care duce atâta lipsă societatea post-modernă – reprezintă mediul cel mai eficace la nivelul interacţiunii sociale ce are ca efect modelarea dorinţelor, deprinderilor, normelor axiologice, datorită funcţiilor multiple şi variate pe care înglobează pe de o parte asimilarea şi performarea rolurilor, iar pe de alta, coeziunea, munca în echipă şi sentimentul de apartenenţă specifice conceptului de grup.
Tot astfel, „Junii” vor organiza începând cu data de 1 septembrie până la 15 noiembrie sesiuni de înscrieri şi preselecţii pentru noi membri.

Iniţierea – „botezul junilor”

Iniţierea va fi realizată în cadrul preselecţiei unde noii veniţi vor fi chestionaţi cu privire la cunoaşterea obiceiurilor tradiţionale, poeziile, cântecele şi dansurile româneşti.

Conducătorul

Cel mai important rol în cadrul grupului îi revine conducătorului, alegerea lui fiind condiţionată de validarea anumitor criterii cu caracter social:
-          Autoritate şi prestigiu (la nivelul comunităţii şi în rândul tinerilor)
-          Abilităţi şi competenţe la nivelul performanţei ceremoniale
-          Cunoaşterea repertoriilor muzicale (colinde şi altele)

În unele sate din Mărginimea Sibiului era numit tatăl ficiorilor. Consacrarea lui se marca ritual prin ridicarea la grindă. Atribuirea rolului presupune purtarea unor însemne speciale: o panglică tricoloră mai lată şi/sau un brâu mai lat.
Conducătorul poate avea „ajutoare”.

Obligaţii

1.      Organizarea de petreceri
a.       Onomastice
b.      De marcare a anumitor momente
c.       De joc
2.     Colindatul
3.      Plugarul – reactivarea obiceiului în mediul rural
4.    Eminentul – replica urbană a plugarului, pentru cei mai merituoşi studenţi din sesiunea de primăvară şi cea de vară – fără limite de vârstă la nivelul participanţilor
5.      Sângeorzul
6.      Căluşul
7.      Strigarea peste oraş – restanţierii

Elemente şi simboluri vizuale specifice

Îmbrăcămintea / încălţămintea tradiţională
Steagul junilor
Alte simboluri

Raporturile între Ceata Junilor şi comunitate

Gazda – Casa de Cultură a Studenţilor – mama junilor
Junii acordă „gazdei” un respect absolut, încălcarea normelor de conduită respectuoasă fiind pedepsită.
Junii creează o relaţie specială de rol cu anumiţi reprezentanţi ai autorităţilor oficiale şi instituţiile pe care le reprezintă: Primăria, Consiliul local, Consiliul judeţean, Arhiepiscopia, Universităţi, Facultăţi, Licee etc
Colindatul public – traversând oraşul în lung şi-n lat
 
De ce nu încerc implementarea acestor idei prin intermediul învăţământului public de stat ?

Am fost, am văzut, am făcut.

În perioada sept. 2008 – feb. 2011 am fost profesor suplinitor la Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, la catedra Muzică vocală tradiţională. După un an de „acomodare” am înfiinţat Ansamblul de muzică vocală tradiţională românească „Icoane Sălăjene” cu care am reuşit în anul înfiinţării 6 apariţii scenice. Repertoriul abordat viza în principal teritoriul dialectal al judeţului Sălaj, dar şi piese din alte judeţe precum: Alba, Hunedoara, Sibiu etc. Genurile abordate au fost: Colinda, Cântecul propriu-zis, Doina, Cântecul de joc, Cântecul ritual funebru, Cântecul de cătănie, Cântecul de seceriş.

Din motive obiective, activitatea Ansamblului s-a sistat după un an, urmată de înaintarea demisiei mele din învăţământ în primăvara anului 2011.


De ce mi-am dat demisia şi nu am mai încercat să intru în învăţământ ?

Pentru că nu merită osteneala de a încerca de unul singur să faci ceea ce ar trebui să facă o catedră sau o instituţie întreagă, sau să vrei să faci un lucru bun, iar ceilalţi – chiar dacă sunt din acelaşi „sistem” – să te marginalizeze în loc să te sprijine, când vine vorba de a face ceva, pentru ca mai apoi să spună cu zâmbetul pe buze: Instituţia noastră a făcut, a susţinut, a, a... Cu alte cuvinte, nu merită osteneala de a te lupta cu un sistem „depăşit” încercând să-l schimbi de unul singur, mai ales când îl poţi schimba şi fără a te lupta cu el, acţionând din afara lui. Căci, în fond, de aici pleacă problemele individuale:

Te bagi „cu forţa” într-o instituţie care nu are nevoie în mod explicit de tine.


De ce nu o altă instituţie de stat ?

Ştim cu toţii cum e la stat, sau cum e să intru ca nou venit într-un colectiv şi să vrei să faci ceva, mai ales alt-ceva sau altfel. Aşa că, decât să intru într-un sistem  şi să fiu nevoit să-mi ajustez ideile şi faptele în funcţie de limitele lui, mai bine îmi creez singur propria instituţie, cu oamenii care vor să mi se alăture şi de care am nevoie şi astfel să facem lucrurile aşa cum vrem noi, convinşi fiind că acţiunile noastre, pornite din suflet, din dorinţa de a face un lucru bun pentru ceilalţi şi împreună cu ceilalţi, vor reuşi prin ştiinţa pe care am dobândit-o şi ne vor înălţa sufleteşte atât pe noi cât şi pe cei ce vor intra în contact cu acţiunile noastre.

În aceste condiţii şi gândindu-mă la vremurile ce vor veni, am decis ca în anul 2010 să devin membru fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Culturale ArtConcept, din statutul căreia menţionez:

           





Capitolul II

Scopul şi obiectivele asociaţiei



A.    Scopul Asociaţiei Culturale ArtConcept susţinerea valorificării artei, culturii şi patrimoniului naţional în ţară şi străinătate
B.     Obiective:

1.         Promovarea dezvoltării unei culturi de incluziune socială;
2.         Realizarea și valorificarea de servicii și produse culturale;
3.         Conceperea de activităţi culturale în vederea implicării tinerilor;
4.         Realizarea de ateliere experimentale în domeniul cultural-artistic;
5.         Înființarea și susținerea unor formații artistice;
6.         Organizarea şi susţinerea de proiecte educaţionale vizând implicarea artei în terapiile copiilor cu cerinţe educaţionale speciale;
7.         Dezvoltarea ofertei educaționale pentru copii și tineri;
8.         Organizarea de manifestări cultural artistice;
9.         Formarea profesională a adulților;
10.       Susținerea acțiunii pe bază de proiecte și parteneriate;
11.       Cercetarea artei, culturii și patrimoniului național;
12.       Promovarea interculturalității;
13.       Realizarea si editarea de publicaţii periodice vizând domeniul cultural-artistic.

Managementul pe termen scurt al proiectului „JUNII” (1-3 ani)


În condiţiile în care înfiinţarea Grupului vocal „Junii” este definitivată obiectivele pe termen scurt vor viza dezvoltarea şi implicarea acestuia în viaţa cultural-artistică clujeană.

Obiective


În vederea constituirii şi dezvoltării Grupului de muzică vocală tradiţională românească intitulat „JUNII” se vor urmări 5 direcţii:


1.      Atragerea tinerilor interesaţi atât prin postarea de afişe de promovare şi informare cu privire la perioadele de înscrieri şi preselecţii în zonele ţintă (facultăţi, universităţi, centre de cultură şi biblioteci), cât şi prin reţelele sociale de pe internet (Facebook, Bloguri etc).

2.    Organizarea selecţiei membrilor atât după competenţe, cât şi după reşedinţă – pentru a susţine mobilitatea grupului în perioadele de vacanţă.

3.      Cercetarea materialelor existente în arhive, fonoteci, culegeri publicate şi alcătuirea unor repertorii care să cuprindă melodii aparţinând teritoriului dialectal Cluj şi nu numai, mai puţin cunoscute sau necunoscute publicului. 

4.   Crearea unor noi maniere de punere în  scenă a acestor materiale muzicale – regii, scenografii – care să utilizeze eficient mijloacele multimedia disponibile. În acest sens se va urmări crearea unui spectacol de colinde pentru perioada de iarnă şi unul care să conţină cântece rituale, balade, cântece propriu-zise şi de joc pentru perioada primăvară-vară-toamnă.

5.   Atragerea de parteneri direcţi sau indirecţi în vederea promovării, implicării grupului în manifestări culturale şi susţinerii acestuia după caz.





 şi 4 grupuri ţintă:

1.      Tinerii între 18-28 ani care doresc să-şi îmbunătăţească cunoştinţele şi competenţele în domeniul muzicii vocale tradiţionale

2.      Membrii grupului vocal „Junii” (grup şi solişti)

3.      Instrumentiştii ce vor acompania grupul şi soliştii
4.      Publicul clujean

Dezvoltarea grupului vocal „Junii” va viza:

Până la sfârşitul anului 2012
-          conturarea unui grup de cca. 25-30 de membri cu calităţi vocale semnificative împărţiţi în 2 grupe (fete/băieţi).
-          Crearea unui spectacol-concert de iarnă
-          Studierea şi punerea în scenă a unui repertoriu de colinde din teritoriul dialectal Cluj (zona Huedin)
-          Cel puţin 5 apariţii scenice în municipiul Cluj Napoca cu repertoriul de colinde

În anul 2013

-          Studierea şi punerea în scenă a unui repertoriu de cântece rituale din teritoriul dialectal Cluj (zonele Huedin, Cluj-Feleac, Dealurile Clujului şi Dejului, Turda).
-          Crearea unui spectacol-concert care să cuprindă cântece rituale din judeţul Cluj
-          Crearea unui grup de solişti vocali
-          Cooptarea unui grup de instrumentişti – trio transilvan: vioară, braci (violă), contrabas.
-          Schimbarea titulaturii din Grup vocal în Ansamblu
-         Minim 3 apariţii scenice cu spectacolul de cântece rituale în municipiul Cluj Napoca şi în alte localităţi din judeţul Cluj
-          Completarea repertoriului de colinde cu melodii din celelalte zone la judeţului: Cluj-Feleac, Dealurile Clujului şi Dejului, Turda).
-          Minim 5 apariţii scenice cu spectacolul de colinde şi cântece rituale din judeţul Cluj în Cluj Napoca şi alte localităţi din judeţ.



În anul 2014
-          Creşterea numărului de membri cu competenţe de nivel scenic la 40-45
-          Optimizarea organizării, scenografiei şi regiei celor două spectacole
-          Cooptarea unui nou membru instrumentist – taragot
-          Asigurarea promovării şi popularităţii Ansamblului la nivel judeţean prin susţinerea de concerte în cele în cele oraşele Huedin, Câmpia Turzii, Gherla şi municipiile Dej şi Turda din judeţul Cluj.




Domenii de interes

I.                   Social-uman


Conceptul de „grup” implică dezvoltarea spiritului de echipă prin munca împreună – înmulţirea rezultatelor prin împărţirea sarcinilor -, bucuria împlinită prin împărtăşire, competitivitate etc.

Accesul în grupurile create va fi limitat calitativ prin:
1.      Preselecţie
2.      Crearea a două niveluri de performanţă: I – nivel „de scenă”, II – rezerve şi în curs de perfecţionare
3.      Regulamentul de Ordine Interioară care reglementează posibilitatea de înlăturare al membrilor ce au trecut de punctele 1 şi 2 dar care nu reuşesc să atingă standardele de performanţă impuse sau au probleme comportamentale ce prejudiciază imaginea grupului.

II.                Real – teoretico-ştiinţific


-          Cunoaşterea teoretică a culturii tradiţionale, a practicilor genurilor şi tipurilor de expresie artistică
-          Dezvoltarea competenţelor de citit-scris muzical specifice muzicii tradiţionale


III.             Uman-practic


1.      Crearea unui grup folcloric capabil de însuşire şi expresie artistică ce poate fi prezentată scenic la un nivel ridicat, care să cuprindă:

Artişti interpreţi:
a.       Vocali:
                                                                          i.            Grup vocal mixt
                                                                        ii.            Grup vocal fete
                                                                      iii.            Grup vocal băieţi
                                                                      iv.            Solişti fete/băieţi
b.      Instrumentişti:
                                                                                                  i.      Vioară
                                                                                                ii.      Contră (Violă)
                                                                                              iii.      Contrabas
c.       Recitatori / Actori
d.      Operatori logistică, alţii
a.       Secretar
2.      Logistica:
a.       Sală de repetiţii suficient de mare pentru a putea fi folosită şi pentru repetiţiile de regie, dotată cu pian, scaune şi mese de scris, aparatură redare audio.
b.      Costume – după caz - , percuţii, obiecte tradiţionale cu potenţial scenic.
c.       Mijloace de transport – se vor contracta după caz.

IV.              Spiritual-artistic


Realizarea de produse şi servicii culturale:
1.      Spectacole / concerte / recitaluri /
a.       Extraordinare
b.      Tematice (Repertoriul de Colinde, alte repertorii, Zonale, Subzonale)
c.       De binefacere
d.      În vederea strângerii de fonduri
e.       Locale, şi în judeţ
2.      Participarea la festivaluri şi concursuri














Managementul pe termen lung al proiectului „JUNII” (5-10 ani)

Obiective


În vederea susţinerii şi dezvoltării pe termen lung Grupului de muzică vocală tradiţională românească intitulat „JUNII” se vor urmări 6 direcţii:

1.      Dezvoltarea managementului organizaţional al Asociaţiei Culturale „ArtConcept” prin consolidarea şi crearea de noi parteneriate.
2.      Cercetarea materialelor existente în arhive, fonoteci, culegeri publicate şi alcătuirea unor repertorii cu caracter zonal care să cuprindă melodii din alte judeţe ale Transilvaniei (MM, SM, SJ, BH, HD, AB, SB, MŞ, BN) mai puţin cunoscute sau necunoscute publicului
3.      Dezvoltarea caracterului spectacular al apariţiilor scenice – regii, scenografii etc
4.      Crearea unui grup de cercetători interdisciplinari şi realizarea de cercetări cu caracter etnografic, în zonele necercetate sau slab cercetate din judeţul Cluj şi alte judeţe, urmate de publicarea de studii şi culegeri.
5.      Stimularea şi susţinerea tinerilor compozitori de muzică cultă şi a trupelor aparţinând altor stiluri (pop, rock, jazz) în utilizarea de elemente muzicale din fondul tradiţional. Astfel, muzicienii vor avea acces şi la muzica românească, ocazie cu care vor putea ulterior să o şi aprecieze la justa ei valoare prin cunoaştere, înţelegere şi aprofundare.

 şi 4 grupuri ţintă:

1.      Membrii ansamblului
2.      Publicul din Transilvania şi din restul ţătii
3.      Tinerii cercetători – studenţi, absolvenţi, masteranzi, doctoranzi etc
4.      Tinerii compozitori, trupele muzică aparţinând altor stiluri (pop, rock, jazz)

A venit vremea să fac ceva „în viaţă” cu ce am adunat. Am ales şi am cules. Dacă va funcţiona, voi pune, într-un viitor apropiat, în teorie (publicaţii, studii etc.) ştiinţa şi practica. Dacă nu, înseamnă că mai am de lucru.

Domenii de interes

I.                   Social-uman


1.      Modificarea structurii de organizare şi funcţionare a Ansamblului şi avansarea la titulatura de Ansamblu folcloric şi respectiv Ansamblu folcloric profesionist
2.      Crearea unui mediu social-cultural de referinţă pentru tinerii clujeni cu efect asupra studenţilor veniţi din afara judeţului.
3.      Integrarea tinerilor sub 18 ani
4.      Crearea unei reţele de grupuri vocale la nivel de şcoli, licee şi facultăţi în municipiu şi nu numai.

II.                Real – teoretico-ştiinţific


-          Dezvoltarea cunoaşterii culturii tradiţionale, a practicilor genurilor şi tipurilor de expresie artistică (seminarii)
-          Dezvoltarea şi perfecţionarea competenţelor de citit-scris muzical specifice muzicii tradiţionale
-          Accesarea directă în teren a obiceiurilor, credinţelor, practicilor cutumiare-rituale în vederea surprinderii „firescului” şi dezvoltarea capacităţii de redare scenică ulterioară.
-          Sesiuni de culegere în teren.


III.             Uman-practic


1.      Dezvoltarea unui ansamblu folcloric complex capabil de însuşire şi expresie artistică multidisciplinară de înaltă ţinută artistică care să cuprindă:

Artişti:
a.       Vocali
                                                                 i.            Grup vocal mixt
                                                               ii.            Grup vocal fete
                                                             iii.            Grup vocal băieţi
                                                             iv.            Solişti fete/băieţi
b.      Instrumentişti
                                                                       i.      Viori
                                                                     ii.      Viole (Contre)
                                                                   iii.      Contrabas
                                                                   iv.      Taragot
                                                                     v.      Saxofon
                                                                   vi.      Acordeon
                                                                 vii.      Fluier
                                                               viii.      altele
c.       Dansatori (vor fi aceiaşi cu artiştii din grupul vocal)
                                                                       i.      Grup
                                                                     ii.      Perechi
                                                                   iii.      Solişti

d.      Recitatori / Actori
e.       Operatori logistică, alţii
                                                                       i.      Secretar
                                                                     ii.      Lideri de grup – vocal (fete/băieţi), instrumental, cercetători, coordonator ansamblu
                                                                   iii.      Sunetist
                                                                   iv.      Regizor
                                                                     v.      Scenograf
                                                                   vi.      Etc.

2.      Crearea unui grup de cercetători în domeniul culturii tradiţionale care să conţină:

a.       (Etno)Lingvişti
b.      Etnomuzicologi
c.       Etnocoreografi
d.      Etnografi
e.       Etnologi
f.       Sociologi

3.      Logistica
a.       Sală de repetiţii suficient de mare pentru a putea fi folosită şi pentru repetiţiile de regie, dotată cu pian, scaune, mese de scris, aparatură audio-video şi proiecţie.
b.      Costume, percuţii, obiecte tradiţionale cu potenţial scenic
c.       Aparatură audio
                                                                          i.      Sisteme de redare / amplificare
                                                                        ii.      Microfoane individuale
d.      Aparatură video şi lumini
e.       Mijloace de transport
                                                                          i.      20 pers – microbuz (cu remorcă)
                                                                        ii.      50 pers – autocar (cu remorcă)
                                                                      iii.      60+  - autocar dublu (cu remorcă)

IV.              Spiritual-artistic


Realizarea de produse şi servicii culturale:
1.      Spectacole / concerte / recitaluri /
a.       Extraordinare
b.      Tematice (de gen,  repertoriale, regionale, zonale, subzonale etc)
c.       De binefacere
d.      În vederea strângerii de fonduri
e.       Locale, în judeţ, în ţară şi în străinătate
2.      Participarea la festivaluri şi concursuri
3.      Imprimări
a.       Audio
b.      Video
4.      Publicaţii
a.       Culegeri
b.      Studii, recenzii
c.       Monografii
d.      Altele
5.      Organizarea de festivaluri, concursuri, simpozioane
a.       De interpretare
b.      De cercetare

V.                 Replicare


1.      Popularizarea grupului „Junii”
2.      Popularizarea produselor şi serviciilor
3.      Popularizarea şi sprijinul artiştilor individuali şi a cercetătorilor
4.      Realizarea de seminarii, stagii de formare, laboratoare, şcoli de vară, tabere etc.



[1] Constantin Brăiloiu, Opere vol. III, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor, Bucureşti, 1974, p. 189
[2] Tiberiu Alexandru, Béla Bartόk despre folclorul românesc, Ed. Muzicală, Bucureşti, 1958, p. 13
[3] Constantin Brăiloiu, Opere vol. II, p. 44
 




  
 
;